باز اکنون > اختلالات > اختلال شخصیت مرزی چیست

برای دریافت مشاوره بر روی دکمه زیر کلیک کنید

اختلال شخصیت مرزی چیست؟

افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی از طرد شدن به شدت می ترسند این حالت باعث می‌شود که از همان اولین جلسه آشنایی با دیگران محکم به آن‌ها بچسبند و رابطه بسیار صمیمی پر از کشمکش آغاز کند.اما در صورتی که احساس کند طرف مقابل به آنها زیاد محبت ندارد یا برایشان اهمیت قائل نمی‌شود تو همان سرعت به رابطه خود پایان می‌دهند اغلب نیز همین حالت پیش می آید زیرا ممکن است طرف مقابل همان احساسات فرد مبتلا به اختلال مرزی را نداشته باشد . در افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی ویژگی‌هایی هستندکه عمومیت دارند و از کودکی شروع می شوند این ویژگی ها عبارتند از:

بی ثباتی در روابط شخصی

تغییر دائمی طرز تفکر و عقیده درباره خود

تغییرات خلقی( نوسانات مودی) غیر قابل پیش بینی

افراد مبتلا به اختلال مرزی در کودکی از نظر سوء استفاده جنسی و بدرفتاری فیزیکی تجربه‌های تروماتیک داشتند اختلال شخصیت مرزی ممکن است در خطر انواع زیادی از سایر اختلالات روانی قرار داشته باشد افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی همچون طوفان شدید وارد زندگی افراد می شود و همه چیز را به هم می زند. این افراد در آغاز روابط جالب و هیجان انگیز به نظر می رسند ، اما به سرعت همه چیز تغییر یافته و به فردی پرخاشگر و خود تخریب گر تبدیل می شوند. برجسته ترین ویژگی آن ها بی ثباتی مزمن و شدید آن ها در عواطف ، رفتار و روابط با دیگران و آن تصویر ذهنی است که از خود دارند.. داشتن رابطه با چنین افرادی مثل را در آغوش کشیدن جوجه تیغی یا بازی کردن با یک نارنجک است. مهم ترین ویژگی او هراس شدید از طرد شدن از سوی والدین ، پرستار یا فرد محبوب خود است.

شیوع اختلال شخصیت مرزی Borderline Personality Disorder

به گزارش DSM-۵نرخ شیوع اختلال شخصیت مرزی در جامعه حدود%۱.۶ تخمین زده می‌شود اما ممکن است تا %۵.۹ افزایش یابد. نرخ شیوع این اختلال در خدمات بهداشتی و درمانی اولیه حدود %۶ از افرادی که به کلینیک‌های بهداشت روانی سرپایی مراجعه می‌کند حدود %۱۰ و بیمارانی که در بیمارستان های روانی بستری می شوند حدود %۲۰ است. شیوع اختلال شخصیت مرزی در گروه‌های سنی مسن‌تر ممکن است کاهش یابد.

معیارهای DSM-۵ در شخصیت مرزی

تقریباً در همه جوانب زندگی در روابط میان فردی خودپنداره(شناخت از خود) و احساسات و هیجان ها عدم ثبات نشان می‌دهد و بسیار تکانشگر است بدون ( فکر و بر اساس امیال ناگهانی عمل می‌کند و خود کنترلی ندارد) این وضعیت قبل از اوایل بزرگسالی شروع شده است و در شرایط مختلف حضور دارد و این حالت را پنج مورد یا بیشتر از موارد زیر را نشان می دهند: {۱}

۱. فرد برای این که دیگران او را واقعاً یا به خیال خودش ترک نکنند مستاصلانه تلاش می کند (توجه : رفتار انتحاری یا خودزنی من خودزنی مندرج در معیار ۵ را در اینجا شامل نکنید ).
۲. در زندگی خود به طور دائم و مکرر روابط میان فردی بی ثبات و پرتنش دارد که خصوصیت اصلی آنها این است که طرف مقابل را فردی بسیار خوب می‌داند یا او را بی اندازه پست و بی ارزش می‌پندارد.
۳. اختلال هویت دارد و خودشان دارای خود انگاره وی به شدت و به طور دائم بی‌ثبات است.
۴. حداقل در دو زمینه که در آنها احتمال آسیب رسانی به خود وجود دارد رفتارهای تکانشگر دارد (مثلاً سکس - سو مصرف مواد - رانندگی خطرناک است).
۵. به طور مکرر رفتارهای انتحاری در پیش می‌گیرد ژست و حالت خودکشی به خود می گیرد یا تهدید به خودکشی می کند یا رفتارهای خود زنی نشان می دهد.
۶. از لحاظ احساسی و هیجانی ثبات ندارد زیرا خلق او به شدت واکنشی است یعنی بدون فکر کردن درباره موضوع مودش تغییر می کند مثلاً دیسفوریایی اپیزودیک شدید دارد.
۷. تقریبأ همیشه احساس خلا می کند.
۸. به شدت و نامتناسب با محرک خشمگین کننده عصبانی می شود و نمی تواند خشم خود را کنترل کند. 

علل ایجاد اختلال شخصیت مرزی Borderline Personality Disorder

شخصی مرزی با یک یا چند اختلال بالینی کاموربید است .مثل افسردگی - اختلالات اضطرابی - اختلال دو قطبی ADHD- اختلال طیف اوتیسم - آنورکسیا و اسکیزوفرنی.افراد مرزی دوران کودکی پر از مشکلاتی داشته اند. که بسیاری بر میگردد به فرزند پروری غلط والدین.همچنین د اختلال شخصیت مرزی یک عامل ژنتیکی وجود دارد و این اختلال در خانواده ها در جریان است.صفات رایج در این اختلال مثل عدم ثبات هیجانی نوسانات خلقی و تغییرات غیر قابل پیش بینی یک عنصر ارثی قوی است.

ساختار مغز

ژنتیک

بیولوژیک

رویدادهای تروماتیک

  • ابزارهای سنجشی جدید مثل fmri و pet اسکن روانشناسان را قادر ساختته اند نوروبیولوژی بعضی اختلال شخصیت را مورد بررسی قرار دهند برای مثال افراد مبتلا به اختلال شخصیت اسکیزوتایپال از لحاظ رفتاری همان نشانه های شناختی و ادراکی شبه –سایکوتیک و بی نظمی شناختی را نشان می دهد که در افراد اسکیزو فرن هم وجود دارد از لحاظ بیولوژیک این دو گروه شباهت ها و تفاوت هایی دارند اما از لحاظ ساختاری کاهش حجم مغز در لب پیشانی افراد اسکیزوفرنیک در افراد اسکیزو تایپال مشاهده نمیشود.
  • هم اختلالات شخصیت و هم صفات شخصیتی در خانواده ها جریان دارند و تحت تاثیر ژنتیک هستند. لازم به ذکر است که یک ژن به تنهایی مسئول ایجاد یک اختلال نیست صفات مورد نظر مربوط به یک اختلال در نتیجه عملکرد تعداد مختلفی ژن به همراه عوامل تاثیر گذار محیطی به وجود می آید اختلالات شخصیت پارانوئید - اسکیزوئید - و اسکیزوتایپال تا اندازه ای ارثی هستند..وراثت پذیری در اسکیزوتایپال %۲۰.۵ - مرزی%۳۷.۱ - اجتنابگر %۳۷.۳ و آنتی سوشال %۴۰.۹ است.
  • رویدادهای تروماتیک در بعضی مراحل خاص و حساس دوران رشد میتوانند بر بیولوژی مغز آثار عمیق و به جا بزارند. بعضی افراد مبتلا به اختلال شخصیت میگویند که در کودکی مورد بد رفتاری عاطفی بدرفتاری فیزیکی سو استفاده جنسی قرار گرفته اند. بعد از رویداد های تروماتیک در دوران کودکی در رشد مغز تاثیری دائمی داشته باشند و این موضوع میتواند بستر لازم برای بروز صفات شخصیتی ناسازگارانه را نشان می دهند.

درمان اختلال شخصیت مرزی و مجموع اختلالات شخصیت Borderline Personality Disorder

بیماران مبتلا به اختلال شخصیت مرزی اگر در محیط‌های بیمارستانی تحت روان‌درمانی فشرده – هم فردی و هم گروهی – قرار بگیرند، نتیجه خوبی به دست می‌آید. آن‌ها از درمان‌های گوناگونی مثل کاردرمانی، تفریح درمانی و حرفه درمانی سود می‌برند. این برنامه‌ها خاصه زمانی مفید واقع می‌شود که محیط خانه بیمار به دلیل تعارضهای درون خانوادگی یا فشارهای روانی دیگری مثل بدرفتاری والدین، به توانبخشی بیمار ضرر برساند. در محیط حفاظت شده بیمارستان می‌توان برای بیمار مبتلا به اختلال شخصیت مرزی که بسیار تکانشی است و خودزنیهای فراوان می‌کند، محدودیت وضع کرد و او را تحت نظر قرار داد. مطلوب آن است که بیمار آن قدر در بیمارستان بماند که بهبود قابل توجهی در وی دیده شود و این در برخی از موارد، تا یک سال هم ممکن است طول بکشد. سپس می‌توان بیمار را مرخص کرد وا و را به نظام‌های حمایتی ویژه‌ای مثل بیمارستان‌های روزانه، بیمارستان‌های شبانه، و خانه‌های سر راهی سپرد. شکل خاصی از روان درمانی موسوم به رفتار درمانی جدلی (DBT) برای درمان اختلال شخصیت مرزی به کار رفته‌است، به ویژه برای بیمارانی که رفتارهای شبه خودکشی نظیر خودزنی‌های مکرر دارند. همچنین برای مقابله با خصایص شخصیتی معینی که کارکرد کلی بیمار مبتلا به اختلال شخصیت مرزی را به هم می‌زند، دارو درمانی مفید است. داروهای ضد روان‌پریشی برای مهار خشم، خصومت، و حملات گذرای روان‌پریشی به کار می‌رود. داروهای ضد افسردگی، خلق افسرده را که در این بیماران شایع است، بهبود می‌بخشد. مهارکننده‌های منوآمین اکسیداز (MAOIها) در برخی از بیماران برای میزان کردن رفتار تکانشی آن‌ها مؤثر بوده‌است. بنزودیازپین‌ها به ویژه آلپرازولام برای رفع اضطراب و افسردگی مفید است، منتها در برخی از بیماران با مصرف این دسته از داروها مهارگسیختگی دیده شده‌است. داروهای ضد صرع مثل کاربامازپین ممکن است کارکرد کلی برخی از بیماران را بهتر کند. داروهای سروتونرژیک مثل مهارکننده‌های انتخابی باز جذب سروتونین (SSRIs) نیز در برخی از بیماران مفید بوده‌است. و اما در مورد روان‌درمانی افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی – که درمان انتخابی آنهاست – تحقیقات بسیاری شده‌است. اخیراً دارودرمانی را هم برای نیل به بهترین نتایج، به این برنامه درمانی افزوده‌اند. روان‌درمانی برای بیمار و درمانگر به یک اندازه دشوار است. این بیماران به راحتی دچار واپس روی می‌شوند، تکانه‌های خود را مورد کنش نمایی قرار می‌دهند، و انتقالی پیدا می‌کنند که اعم از مثبت یا منفی، از دو حال خارج نیست: یا متزلزل است یا محکم و لایتغیر، و در هر دو حال روانکاوی این انتقال دشوار است. همانندسازی فرافکنانه هم ممکن است در انتقال متقابل مشکلاتی ایجاد کند، مگر آنکه درمانگر به این نکته واقف باشد که بیمار به‌طور ناخودآگاه دارد کاری می‌کند که درمانگر مجبور شود رفتار خاصی را کنش نمایی کند. دو نیم‌سازی به عنوان سازوکاری دفاعی باعث می‌شود که بیمار نسبت به درمانگر و سایر افراد دور و برش زمانی احساس عشق و محبت، و زمانی دیگر احساس نفرت پیدا کند. رویکردی معطوف به واقعیت مؤثرتر از تفسیر عمیق ناخودآگاه بیمار است.

روان درمانی شناختی رفتاری

رفتار درمانی دیالکتیک

دارو درمانی

رویکرد های سایکودینامیک و بینشی

بسیاری از اختلالات شخصیت درمقابل روان درمانی های مبتنی بر اینسایت مقاوم هستند . به همین علت ابتدا تصور می شد که به کار بردن CBT برای این نوع اختلالات بی فایده است . بدون شک اولین کسی که در به کار بردن CBT در درمان افراد مبتلا به اختلالات شخصیت پیشتاز شد آرون بک بود که سعی کرد روش های CBT را که اصولا برای درمان افسردگی طراحی شده بودند در درمان اختلالات شخصیت به کار ببرد .
برای این کار ابتدا باید انواع اشتباهات منطقی و باورهای غلط را که می توانند علت مشکلات رفتاری فرد در اختلالات شخصیت باشند مورد کند و کاو قرار دهد . برای به چالش کشیدن باور های ذهنی غلط و تلاش برای جایگزین کردن آن ها با باورهای بهتر می توان از CBT استفاده کرد . اما در مورد افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی درمانگر باید از چالش مستقیم باورها اجتناب کند زیرا این افراد شدیدا به انتقاد حساسیت دارند . بنابراین درمانگر باید همدلی و کسب اعتماد درمانجو این مرحله را انجام دهد . یعنی روانشناسان بالینی از روش ری – پرنتیگ استفاده کنند و به درمانجویان اجازه دهند که نسبت به آن ها دلبستگی عاطفی و هیجانی به وجود آورند تا بتوانند باورهای غلط خود را تغییر دهند یعنی فرآیند رسیدگی به نیازهای مادی و عاطفی فرزندان یعنی انجام دادن مجدد این فرآیند به منظور جبران کمی ها و کاستی ها .
یک پیشرفت جدید CBT برای درمان اختلالات شخصیت اسکیما تراپی (طرحواره درمانی – تغییر دادن جهان بینی) است . رکن اصلی این رویکرد تغییر دادن اسکیماهای ناسازگارانه ی کودکی است . اسکیماها یا باورهایی که در کودکی به وجود می آیند و به باورها و رفتارهای غلط دوران بزرگسالی ختم می شوند . برای مثال عیب جویی دائمی والدین از کودک و ایجاد این باور در او که من بی عرضه هستم اسکیما – تراپی سه مرحله دارد : در مرحله ی اول باید درمانجویان را متقاعد کرد که مشکلات و سمپتوم های آن ها مدرک یا شاهدی برای باورهای غلط نیستند بلکه باورهای غلط علت سمپتوم های آن ها هستند . خودشناسی به فرد کمک می کند تا بفهمد که باورهای غلط به شرایط ناگوار زندگی در دوران کودکی ربط داده می شود و نشان دهنده ی حقایق درباره ی شخصیت فرد نیستند .
مرحله ی دوم عبارت است از تلاش برای شناسایی و پیشگیری از واکنش هایی که ممکن است افراد هنگامی که مجبور می شوند باورهای قدیمی خود را کنار بگذارند از خود نشان دهند . وقتی افراد مجبورند این باور ها را کنار بگذارند حالات هیجانی منفی و دردناکی در آن ها به وجود می آید . باید به آنها یاد داده شود که چگونه این حالات هیجانی منفی و دردناک را تجربه کنند – بپذیرند و تحمل کنند .
در مرحله ی سوم درمانگر به سوال و جواب و تفسیر مسائل می پردازد و به درمانجویان کمک می کند تا تجربه های زندگی و عوامل ظهور باورهای غلط را مورد بررسی قرار دهند . هدف از مرحله ی آخر این است که تعداد باورهای غلط کاهش یابد و در مورد تجربه های زندگی نگرش های مثبت و صحیح تری به جای آن ها گذاشته شود . مثال های بالا نشان می دهند که اختراع روش های خاص CBT برای درمان اختلالات شخصیت هنوز فعالانه ادامه دارد . هنوز خیلی زود است که بتوانیم با اطمینان بگوییم که CBT روش مهم و موثری برای درمان اختلالات شخصیت است . اما تعدادی مطالعات کنترل شده نشان می دهند که CBT برای اختلالات شخصیت موثر تر از عدم درمان در گروه های کنترل است (گروه هایی که هیچ گونه روان درمانی یا دارو درمانی قرار نمی گیرند) . همچنین تاثیر آن ها تقریبا به اندازه ی تاثیر روان درمانی سایکودینامیک است . مطالعات اولیه نیز نشان می دهند که بعد از درمان شدن با CBT بید ۴۰ تا ۵۰ درصد درمانجویان بعد از ۱۵ تا ۲۴ ماه بهبود می یابند .

  • مقدمه بنیادین DBT آن بود که افرادی که خواهان مردن هستند مهارت های لازم برای ساختن زندگی ای که ارزش زیستن داشته باشد را ندارند. بنابراین شامل استراتژی های شناختی رفتاری متنوعی است که برای کمک به مراجعان طراحی شده تا بتوانند افکار، هیجانات و رفتارهای خود را تغییر دهند . این رویکرد راهبردهای تغییر درمان های شناختی- رفتاری سنتی را با راهبردهای پذیرش اقتباس شده از آموزش ها و روش های شرقی در آمیخته است.این روش به فرد کمک می‌کند، نقاط قوتش را بشناسد و آنها را تقویت کند تا احساس بهتری نسبت به خود و زندگی‌اش داشته باشد. به آنها یاد می‌دهد به‌گونه‌ای فکر کنند که زندگی‌شان آسان‌تر شود.
در تلاش برای درمان افراد مبتلا به اختلالات شخصیت از دارو زیاد استفاده می شود اما این دارو ها بیشتر برای از بین بردن سمپتوم های سایر اختلالات روانی کاموربید با اختلالات شخصیت هستند نه برای مقابله با سمپتوم های خود اختلالات شخصیت . به افرادی که علاوه بر اختلال شخصیت یک اختلال اضطرابی کاموربید (مثلا فوبیای اجتماعی یا اختلال وحشت زدگی) نیز دارند می توان آرام بخش هایی مثل بنزودیازپین تجویز کرد و به افرادی که علاوه بر اختلال شخصیت اختلال افسردگی عمده ی کاموربید دارند می توان آنتی دپرسانت هایی مثل باز دارنده های جذب مجدد سروتونین (پروزاک) داد . به افرادی که اختلال دوقطبی کاموربید دارند (که گاهی در اختلال شخصیت مرزی و اختلال شخصیت ضداجتماعی دیده می شود) لیتیوم کلراید (کلرید لیتیوم) داده می شود تا نوسانات خلقی ازبین برود و از رفتار ضداجتماعی آن ها کاسته شود .
داروهای آنتی پسیکوتیک (مثل ریسپریدون) نیز ممکن است در کاهش سمپتوم های اختلالات شخصیت موثر باشند . اخیرا داروهای آنتی پسیکوتیک آتیپیکال برای کاهش تکتنشگری – انکار و عدم پذیرش واقعیت – پرخاشگری – زود خشمی و انفجارهای خشم در افراد مبتلا به اختلال شخصیت ضد اجتماعی به کار می رود .


درمانگرانی که رویکرد سایکودینامیک دارند اینسایت (بینش - بصیرت) را نوعی مکانیسم بسیار مهم می دانند که باید تغییر و افزایش داده شود زیرا اکثر افراد مبتلا به اختلالات شخصیت در ابتدا رفتار خود را مشکل نمی دانند . این رویکرد در درمان افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی که برای درمانگران چالش واقعی هستند اهمیت ویژه ای دارد . این افراد بسیار سوء استفاده چی هستند .
روانشناسانی که رویکرد سایکودینامیک دارند و برای درمان اختلالات شخصیت روش فعالانه تری پیش گرفته اند سعی می کنند رفتار سوء استفاده گرانه ی درمانجویان را در همان اوایل کار شناسایی و متوقف کنند . ego "من" یا نفس شکننده و ضعیف آن ها را نمایان سازند زیرا معمولا علت بسیاری از اختلالات شخصیت همین ego یا نفس شکننده و ضعیف است
روان درمانی مبتنی بر نظریه ی روابط شیئی همان نظریه ی روابط بین الاشخاصی سعی می کند ego ضعیف درمانجو را تقویت کند تا او بتواند بدون آنکه از یک دیدگاه افراطی به یک دیدگاه افراطی دیگر تغییر جهت دهد با مسائل برخورد کند . مثلا در اختلال شخصیت مرزی این نوع روان درمانی تلاش می کند به درمانجویان نشان دهد که چگونه از مکانیسم های دفاعی استفاده می کنند و نحوه قضاوت آن ها معمولا ساده انگارانه و سیاه و سفید است . و این حالت چگونه باعث می شود که آن ها در بین سیاه و سفید در نوسان باشند .
این نوع روان درمانی در مرحله ی بعد برای مقابله با مشکلات زندگی روش های سازگارانه تری به درمانجویان ارائه می دهد .
شواهد نشان می دهد که این رویکردها در سمپتوم های اختلالات شخصیت تاثیر مثبت می گذارند . بعضی مطالعات نشان داده اند که درمانجویان در طول روان درمانی بهبود های مهمی نشان می دهند و روان درمانی سایکودینامیک از نوع کوتاه مدت حداقل با روان درمانی شناختی – رفتاری به یک اندازه تاثیر گذار است .

نیاز به کمک دارید؟ دیگر تنها نیستید

چرا جذب یک فرد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی می شویم ؟

شاید بزرگترین دلیل این باشد که آن ها در آغاز رابطه بسیار پرشور و هیجان انگیز هستند . اگر شما دارای عزت نفس اندک باشید، عاشق روابط پرشور و هیجان انگیز باشید، آشنایی با یک فرد مرزی در ابتدا برای شما به منزله فرصت طلایی جلوه خواهد کرد. از طرفی رابطه با وی جذاب و تحریک برانگیز است ، چرا که یک فرد مرزی از همان آغاز از محبوب خود یک بت میسازد. برای آن دسته از افراد که عادت به مراقبت و سرپرستی از دیگران دارند نیز می تواند این رابطه جذاب باشد. ممکن است شما در خانواده ای رشد یافته باشید که آشفته بوده یا در کنار پدر و مادری که دچار اختلالات خلقی بودند و ارتباط با آنها برایتان دشوار بوده است.آنها معمولا از محبوب خود بت میسازند ، اما بسرعت از او ناامید شده و در پی آن وی را متهم می سازند که وظیفه خود را در قبال وی بدرستی انجام نداده است. آن ها حد و حدودی برای خود و دیگران قائل نمی شوند و از همان ابتدای رابطه چنان رفتار می کنند که گویی سال هاست طرف مقابل خود را می شناسند. تصویر ذهنی وی از خود برداشتی شکننده و همواره در حال تغییر است. آن ها تکانشی هستند، به همین سبب پدیده خود آسیب رسانی در آن ها دیده می شود. گاهی بیان می کنند به این سبب به خود آسیب جسمی وارد می کنند، که تحمل درد جسمی برایشان راحت تر از تحمل درد روانی است

با همسر مبتلا به اختلال شخصیت مرزی(محبوب طوفانی)چگونه رفتارکنیم؟

اگر در تمام اختلالات شخصیت، یک شخصیت باشد که شما را مضطرب و پریشان سازد، اختلال شخصیت مرزی است. به احتمال زیاد مهمترین موضوعی که شما را رنج می دهد ، هراس فراوان از طرد شدن و تنهایی است. در ابتدای رابطه حضور افراطی او در زندگی شما و تقاضای مداوم او برای بذل توجه ، شما را به ستوه خواهد آورد . پس از مدت کوتاهی ، شما دیگر آن فرد ایده آل وی نخواهید بود ، زیرا او بزودی متوجه می شود که شما بقدر کافی قادر به تامین نیازهای عاطفی وی نیستید. در نهایت متهم به بی وفایی و بی عاطفگی خواهید شد. در این زمان است که شما دچار بحران شدید می شوید و او در واکنش به این وضعیت با خشم و پرخاش از شما می خواهد که وقت و توجه بیشتری به او اختصاص دهید و هر گونه مخالفت شما با وی خشم شدیدش را بدنبال خواهد داشت.
وی شما را زیر سوال می برد و می گوید ” تو هم درست مثل اونهای دیگه هستی”. در این مدت باید منتظر رفتارهای تکانشی وی باشید . مثلا اگر چند دقیقه دیر برسید با خشم فراوان به شما خواهد گفت ” لعنت به تو ، همین الان برو و دیگر نمی خواهم قیافه ات هم ببینم.” ممکنه اقدام به خودکشی کند یا تعقیب شما و تهدید جانی کند، رو به مشروبات الکی و رانندگی پر خطر آورد و حتی بدنبال شریک جنسی دیگر برود. شاید مشکل زا ترین جنبه ارتباط عاطفی با فرد مرزی ، احساس شما در پی فروپاشی چنین رابطه ای باشد. با این که شما گناهی ندارید ، ممکن است در انظار مردم شما را مورد اهانت قرار دهد .در پی این رفتار ممکن است بسرعت دچار احساس شرم ، گناه و احساس بی ارزشی شده و اقدام به خود کشی کند. آن گاه شما از خود می پرسید نقش شما در ایجاد رفتار های تکانشی او چیست؟رفتار هایی که در نهایت شما را از حضور در چنین رابطه ای خسته و دلزده می سازد.

انتظار پریشانی و آشفتگی را داشته باشید.

با تفکر سیاه و سفید همسرتان مقابله کنید.

رفتار های خود تخریب همسرتان را تقویت نکنید.

فیلم کوتاه درباره اختلال شخصیت مرزی Borderline Personality Disorder

توصیف زیر گفته‌های یک بیمار مرزی است که بیانگر آشفتگی های او می باشد: من چند ماه قبل در خانه تنها بودم که دچار وحشت شدم! کوشش کردم با دوستم تماس بگیرم ... او را هیچ کجا نیافتم، آن شب بنظر می‌سید که تمام دوستان من سرگرم هستند و من کسی را ندارم که با او صحبت کنم ... من بیشتر و بیشتر عصبانی و برانگیخته شدم. سر انجام از جا در رفتم و سیگاری را روشن کرده درون ساعد خود فرو بردم. نمی‌دانم چرا این کار را کردم، زیرا در واقع به آن توجهی نداشتم. حدس می‌زنم احساس کردم که مجبورم کار برجسته انجام دهم!

سوالات متداول در رابطه با اختلال شخصیت مرزی

همانطور که گفته شد اقدام به خودزنی و خودکشی در این بیماران زیاد است و ۱۰ درصد از آنان این مسیر را تا انتهای راه می پیمایند. بسیاری از آنان از این راه برای تخلیه روانی یا جلب توجه استفاده می کنند. تهدید به خودکشی یکی از استراتژی های آنان برای برنده شدن در دعوا و بحث است. به همین دلیل، پس از گذشت مدتی از بیماری، ریسک خودکشی در آنان جدی گرفته نمی شود. این تعبیر حتی در درمانگران نیز دیده می شود و بسیار دیده می شود که اقدام به خودکشی و خودزنی توسط بیمار از سوی درمانگر به تلاش برای جلب توجه تعبیر می شود. با این حال، خانواده باید علائم و نشانه های خطر را زیر نظر بگیرند و احتمال خودکشی را در بیمار خود ارزیابی کنند.
بله! برخی از بیماران ممکن است دچار بیماری های روانی زیر باشند: اختلالات اضطرابی سوءمصرف مواد مخدر و الکل اختلالات خوردن
اقدام به خودکشی در این بیماران بیشتر از دیگر اختلالات روانی محتمل است. حدود ۱۰ درصد از بیماران مبتلا به این اختلال در نهایت با خودکشی به زندگی خود پایان می دهند. از این رو، تشخیص احتمال و پیشگیری از خودکشی در اختلال شخصیت مرزی اهمیت دارد
این اختلال می تواند جنبه های زیادی از زندگی فرد را با مشکل مواجه کند. بیماری روی روابط عاشقانه، شغل، تحصیل، فعالیت اجتماعی و خودانگاره تاثیر منفی دارد و باعث بروز وقایع زیر می شود: تغییر مکرر شغل یا اخراج شدن تکمیل نکردن تحصیلات مشکلات متعدد حقوقی و حبس شدن خودزنی و بستری مداوم در بیمارستان مشکلات زناشویی، استرس و جدایی
نظرات و پیشنهادات شما