باز اکنون > اختلالات > اختلال شخصیت نمایشی چیست

برای دریافت مشاوره بر روی دکمه زیر کلیک کنید

اختلال شخصیت نمایشی چیست؟

افراد مبتلا به اختلال شخصیت هیستریونیک قبل اختلال شخصیت هیستریک نامیده می شود بسیار هیجانی هستند و دائم می خواهند که مرکز توجه واقع شوند موج های افراطی و اغراق‌آمیز آنها ممکن است زندگی را برای خودشان و دیگران دشوار کند اگر بخواهیم اصطلاح سلول را به فارسی ترجمه کنیم احتمالاً بهترین معادل هنر پیش خواهد بود.شخصیت نمایشی معادل خوب برای اصطلاح انگلیسی می‌تواند باشد این افراد بسیار دراماتیک هستند معانی زیادی دارد دراماتیک ما در اینجا به معنی مرتبط با تئاتر نمایشنامه است مبتلا به اختلال شخصیت هیستریونیک همیشه روی سنگ را به قول جوان‌ترها روی استیج هستند.این افراد برای تعریف کردن رویدادهای عادی و پیش پا افتاده زندگی از ژست رفتارها و زبان پرطمطراق و تئاتر استفاده می‌کند آنها مثل آفتاب پرست ها خودشان را عوض می‌کنم با توجه به تماشاچی ها و نظر مساعد آنها به خود جلب کند و در اینجا علاوه بر ظاهر عقاید و باورهای خود را نیز تغییر می دهند افرادی سریالی که هیجان های خود را به شیوه‌ای مبالغه‌آمیز نشان می‌دهند برای مثال با غریبه هایی که همین حالا به عنوان مربی شدن روبوسی می‌کنند و از اول تا آخر یک فیلم سینمایی غمگین به طور غیر قابل کنترلی گریه می کند آنها معمولا از خود راضی و خود محور هستند و اگر مرکز توجه قرار نگیرند بسیار موظف می‌شوند اکثر آنها اکثر مواقع رفتار و ظاهری آراسته و جلب توجه کننده دارد و همیشه نگران ظاهر خود هستند علاوه بر این دائم به دنبال تعریف و تایید دیگران هستند اگر دیگران به آنها توجهی از آنها تعریف نکند ممکن است که آنها آنها ناراحت و عصبانی شود و افراد مبتلا به اختلال شخصیت هیستریونیک معمولاً تکانشگر نیز هستند به زحمت می توان ارضای امیال و حوزه‌های روانی خود را به تعویق بیندازند افراد معمولاً رویدادها را به صورت سیاه و سفید می بیند و سایه های خاکستری را مد نظر قرار نمی‌دهد گفت آن‌ها معمولاً مبهم کلی‌گویی می‌کنند جزئیات ارائه نمی‌دهند و زیاد اغراق می‌کنند و سرقت از آنها سوال میشه قرار ملاقات با نامزدتان چگونه بود خوب بود اما از جزئیات بیشتری در اختیارشون قرار نمی‌دهند.

شیوع اختلال شخصیت نمایشی HISTRIONIC Personality Disorder

به گزارش DSM-۵ بر اساس نظر سنجی NES-ARC در سال ۲۰۰۱-۲۰۰۲ نرخ شیوع اختلال شخصیت هیستریونیک حدود %۱.۸۴ بود.

معیارهای DSM-۵در شخصیت نمایشی

تقریباً در همه جوانب زندگی به صورت مختلط هیجانی و دنبال جلب توجه از این وضعیت از اواخر نوجوانی و قبل از اوایل بزرگسالی شروع شده است و در شرایط مختلف وجود دارد و این حالت را پنج مورد یا بیشتر از موارد زیر نشان می دهد: {۱}

۱. در موقعیتهای حفظ مرکز توجه دیگران واقع نمی شود احساس ناراحتی و محدب بودن می‌کند.
۲. در تعامل با دیگران رفتار فرد معمولاً مبتنی بر اخلاق جنسی تحریک کننده تلقی می‌شود.
۳. هیجان‌ها اش به سرعت تغییر می‌کند و احساسات خود را به صورت ساعتی نشان می‌دهد.
۴. به طور دائم ظاهر فیزیکی خود برای جلب توجه دیگران استفاده می‌کند.
۵. احساسات و هیجانات سطحی و فقدان همدلی– احساس پناه – یا پشیمانی.
۶. طرز حرف زدن فرد بی نهایت کلی گویان است و حرفش واقع جزئیات است.
۷. هیجان ها و احساسات خود را به شیوه‌های تئاتر و مبالغه آمیز نشان می‌دهد.
۸. تلقین پذیری از روابط میان فردی و بیشتر از آنچه که واقعا هستند اما نمی‌توان دارد. 

علل ایجاد اختلال شخصیت نمایشی HISTRIONIC Personality Disorder

در گذشته فلاسفه یونان قدیم بر این تصور بودند که مشکلات غیر قابل توصیف زنان به این علت است که رحم (هوسترا) در بدن به حرکت در می آید. اما همانطور که می دانید هیستریا در مردان نیز روی میدهد. در بسیاری از اوقات اختلال شخصیت ضد اجتماعی و نمایشی با هم روی میدهند . در واقع روانشناسان معتقدند که اختلال شخصیت ضد اجتماعی و هیستریونیک دو چهره مختلف از یک عارضه پشت پرده هستند : ورژن زنانه و مردانه. زنان مبتلا به این عارضه پشت پرده مستعد نشان دادن آن به صورت اختلال شخصیت نمایشی هستند در حالی که مردان معمولا آن را به صورت اختلال شخصیت ضد اجتماعی نشان می دهند.

ساختار مغز

ژنتیک

بیولوژیک

رویدادهای تروماتیک

  • ابزارهای سنجشی جدید مثل fmri و pet اسکن روانشناسان را قادر ساختته اند نوروبیولوژی بعضی اختلال شخصیت را مورد بررسی قرار دهند برای مثال افراد مبتلا به اختلال شخصیت اسکیزوتایپال از لحاظ رفتاری همان نشانه های شناختی و ادراکی شبه –سایکوتیک و بی نظمی شناختی را نشان می دهد که در افراد اسکیزو فرن هم وجود دارد از لحاظ بیولوژیک این دو گروه شباهت ها و تفاوت هایی دارند اما از لحاظ ساختاری کاهش حجم مغز در لب پیشانی افراد اسکیزوفرنیک در افراد اسکیزو تایپال مشاهده نمیشود.
  • هم اختلالات شخصیت و هم صفات شخصیتی در خانواده ها جریان دارند و تحت تاثیر ژنتیک هستند. لازم به ذکر است که یک ژن به تنهایی مسئول ایجاد یک اختلال نیست صفات مورد نظر مربوط به یک اختلال در نتیجه عملکرد تعداد مختلفی ژن به همراه عوامل تاثیر گذار محیطی به وجود می آید اختلالات شخصیت پارانوئید - اسکیزوئید - و اسکیزوتایپال تا اندازه ای ارثی هستند..وراثت پذیری در اسکیزوتایپال %۲۰.۵ - مرزی%۳۷.۱ - اجتنابگر %۳۷.۳ و آنتی سوشال %۴۰.۹ است.
  • رویدادهای تروماتیک در بعضی مراحل خاص و حساس دوران رشد میتوانند بر بیولوژی مغز آثار عمیق و به جا بزارند. بعضی افراد مبتلا به اختلال شخصیت میگویند که در کودکی مورد بد رفتاری عاطفی بدرفتاری فیزیکی سو استفاده جنسی قرار گرفته اند. بعد از رویداد های تروماتیک در دوران کودکی در رشد مغز تاثیری دائمی داشته باشند و این موضوع میتواند بستر لازم برای بروز صفات شخصیتی ناسازگارانه را نشان می دهند.

درمان اختلالات شخصیت ( شخصیت نمایشی HISTRIONIC Personality Disorder)

چند عامل باعث می شود که درمان اختلالات شخصیت با مشکل رو به رو شود و در نتیجه به بعضی روش های درمانی متفاوت از سایر روش های درمانی برای سایر اختلالات روانی نیاز باشد .
اولا اختلالات شخصیت عبارتند از مجموعه رفتارهای مشکل زا ولی پایدار که در کودکی ایجاد شده اند و در اکثر مواقع تا آخر عمر ادامه می یابند در نتیجه افراد معمولا متوجه نمی شوند که رفتارشان مشکل زاست و باور ندارند که باید آن ها را عوض کنند چه رسد به این که درمان شوند . ثانیا افراد مبتلا به اختلالات شخصیت مجموعه رفتارهایی دارند که ممکن است باعث شوند آن ها نسبت به سایر اختلالات روانی (مثل اختلال اضطرابی یا افسردگی) آسیب پذیر شوند . افراد مبتلا به اختلالات شخصیت معمولا به علت کاموربیدیتی آن ها با سایر اختلالات روانی به روانشناسان بالینی ارجاع داده می شوند و درمان اختلالات روانی وقتی با یک اختلال شخصیت دیگر کاموربیدیتی دارند بسیار دشوار است و این دشواری ممکن است علت های زیادی داشته باشد :
۱) این افراد در مقایسه با کسانی که فقط یکی از سایر اختلالات روانی را دارند ناراحت تر هستند و به درمان فشرده تری نیاز دارند .
۲) در بسیاری از اختلالات شخصیت سبک های رفتاری ثابتی وجود دارند که همیشه می توانند برای فرد مشکلاتی ایجاد کنند مشکلاتی که به نوبه ی خود آغاز سایر اختلالات روانی را باعث می شوند .
۳) بسیاری از اختلالات شخصیت ویژگی هایی دارند که موجب سوء استفاده می شوند و اجازه نمی دهند که روابط بر اساس اعتماد متقابل به وجود آید . این حالت باعث می شود که ایجاد یک رابطه ی کارآمد و صمیمی بین درمانگر و درمانجو به مشکل بربخورد حتی زمانی که فقط اختلال روانی (نه اختلال شخصیت) تحت روان درمانی قرار گرفته باشد .
ثانیا باید پرسید که در اختلالات شخصیت چه چیزی اختلال است و نیاز به درمان دارد زیرا افراد مبتلا به اختلالات شخصیت رفتارهای افراطی جنبه های عادی شخصیت را نشان می دهند (مثل برون گرایی / درون گرایی و یا وظیفه شناسی) بنابراین واقع گرایانه خواهد بود که تعدیل این رفتار ها مد نظر قرار گیرد نه تغییر کامل آن ها .
به علت تنوع زیاد اختلالات شخصیت امکان ندارد که برای همه ی آن ها درمان واحدی وجود داشته باشد درمان های مختلف روی انواع مختلف اختلالات متمرکز شده اند که درجه ی موفقیت آن ها نیز بسیار متفاوت است . به طور کلی افراد مبتلا به اختلالات شخصیت باید :
۱) انوع مهارت های زندگی را به دست آورند
۲) استراتژی های مختلف برای کنترل هیجان ها را یاد بگیرند
۳) مهارت ذهن خوانی را به دست آورند
ذهن خوانی یعنی توانایی شناسایی حالت ذهنی خود و دیگران و جدا در نظر گرفتن افکار از رفتار . همه ی این ها اهداف روان درمانی برای افراد مبتلا به اختلالات شخصیت هستند .

روان درمانی شناختی رفتاری

رفتار درمانی دیالکتیک

دارو درمانی

رویکرد های سایکودینامیک و بینشی

درمانگرانی که رویکرد سایکودینامیک دارند اینسایت (بینش - بصیرت) را نوعی مکانیسم بسیار مهم می دانند که باید تغییر و افزایش داده شود زیرا اکثر افراد مبتلا به اختلالات شخصیت در ابتدا رفتار خود را مشکل نمی دانند . این رویکرد در درمان افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی که برای درمانگران چالش واقعی هستند اهمیت ویژه ای دارد . این افراد بسیار سوء استفاده چی هستند .
روانشناسانی که رویکرد سایکودینامیک دارند و برای درمان اختلالات شخصیت روش فعالانه تری پیش گرفته اند سعی می کنند رفتار سوء استفاده گرانه ی درمانجویان را در همان اوایل کار شناسایی و متوقف کنند . ego "من" یا نفس شکننده و ضعیف آن ها را نمایان سازند زیرا معمولا علت بسیاری از اختلالات شخصیت همین ego یا نفس شکننده و ضعیف است
روان درمانی مبتنی بر نظریه ی روابط شیئی همان نظریه ی روابط بین الاشخاصی سعی می کند ego ضعیف درمانجو را تقویت کند تا او بتواند بدون آنکه از یک دیدگاه افراطی به یک دیدگاه افراطی دیگر تغییر جهت دهد با مسائل برخورد کند . مثلا در اختلال شخصیت مرزی این نوع روان درمانی تلاش می کند به درمانجویان نشان دهد که چگونه از مکانیسم های دفاعی استفاده می کنند و نحوه قضاوت آن ها معمولا ساده انگارانه و سیاه و سفید است . و این حالت چگونه باعث می شود که آن ها در بین سیاه و سفید در نوسان باشند .
این نوع روان درمانی در مرحله ی بعد برای مقابله با مشکلات زندگی روش های سازگارانه تری به درمانجویان ارائه می دهد .
شواهد نشان می دهد که این رویکردها در سمپتوم های اختلالات شخصیت تاثیر مثبت می گذارند . بعضی مطالعات نشان داده اند که درمانجویان در طول روان درمانی بهبود های مهمی نشان می دهند و روان درمانی سایکودینامیک از نوع کوتاه مدت حداقل با روان درمانی شناختی – رفتاری به یک اندازه تاثیر گذار است .


در تلاش برای درمان افراد مبتلا به اختلالات شخصیت از دارو زیاد استفاده می شود اما این دارو ها بیشتر برای از بین بردن سمپتوم های سایر اختلالات روانی کاموربید با اختلالات شخصیت هستند نه برای مقابله با سمپتوم های خود اختلالات شخصیت . به افرادی که علاوه بر اختلال شخصیت یک اختلال اضطرابی کاموربید (مثلا فوبیای اجتماعی یا اختلال وحشت زدگی) نیز دارند می توان آرام بخش هایی مثل بنزودیازپین تجویز کرد و به افرادی که علاوه بر اختلال شخصیت اختلال افسردگی عمده ی کاموربید دارند می توان آنتی دپرسانت هایی مثل باز دارنده های جذب مجدد سروتونین (پروزاک) داد . به افرادی که اختلال دوقطبی کاموربید دارند (که گاهی در اختلال شخصیت مرزی و اختلال شخصیت ضداجتماعی دیده می شود) لیتیوم کلراید (کلرید لیتیوم) داده می شود تا نوسانات خلقی ازبین برود و از رفتار ضداجتماعی آن ها کاسته شود .
داروهای آنتی پسیکوتیک (مثل ریسپریدون) نیز ممکن است در کاهش سمپتوم های اختلالات شخصیت موثر باشند . اخیرا داروهای آنتی پسیکوتیک آتیپیکال برای کاهش تکتنشگری – انکار و عدم پذیرش واقعیت – پرخاشگری – زود خشمی و انفجارهای خشم در افراد مبتلا به اختلال شخصیت ضد اجتماعی به کار می رود .

نوع خاصی از روان درمانی که در درمان افراد مبتلا به اختلالات شخصیت بسیار موفق بوده رفتاردرمانی دیالکتیک است . در این رویکرد از اصول روان درمانی مراجع – محور استفاده می شود و درمانجو به همان صورتی که هست مورد پذیرش قرار می گیرد اما در عین حال تلاش می شود تا او بفهمد که چقدر طرز تفکرش درباره ی دنیا و زندگی اشتباه است و اصول رویکردهای رفتاری – شناختی و مایندفولنس نیز به کارگرفته می شود . در نتیجه درمانگری که رویکرد رفتاردرمانی دیالکتیک دارد باید درمانجو را کاملا قبول داشته باشد تا بتواند بر اساس اعتماد متقابل یک گفتمان به وجود آورد و با او درباره ی مسائل گفت و گوی موفقیت آمیز داشته باشد .
رفتاردرمانی دیالکتیک عبارت است از آموزش مهارت به درمانجو تا بتواند از روش های فکری خود دباره ی دنیا آگاه شود – مشکلات را به نحو موثر حل کند – بر هیجانات خود کنترل داشته باشد و برای مقابله با مشکلات روش های جامعه پسندتری به دست آورد .
این روش در مورد افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی موفقیت خاصی داشته است و می تواند از خود آسیب رسانی – اقدام به خود کشی و بستری شدن افراد بکاهد . همچنین اگر با داروهای مناسب همراه شود آثار طولانی مدت به ویژه برای اختلال شخصیت مرزی خواهد داشت .

  • رویکرد سایکودینامیک یا روان پویایی شامل تمام نظریه‌های روانشناسی می‌­شود که عملکرد انسان را بر اساس تعامل محرک­‌ها و نیروهای درونی شخص، به ویژه ضمیر ناخودآگاه و بین ساختارهای مختلف شخصیتی مورد مشاهده قرار می‌­دهد. روانکاوی فروید، نظریه­‌ی اصلی سایکودینامیک محسوب می‌­گردد، اما رویکرد سایکو­دینامیک، به طور کلی شامل تمام نظریه‌هایی است که بر مبنای ایده‌های او قرار داشته‌­اند.واژه‌های روانکاوی و سایکو­دینامیک اغلب آشفته و گیج ­کننده هستند. به یاد داشته باشید که نظریه­‌های فروید روانکاوی بود، در حالی که اصطلاح «سایکو­دینامیک» به نظریه‌­های او و پیروانش اشاره دارد. روانکاوی فرویدی، هم نظریه و هم درمان را شامل می‌شود.

نیاز به کمک دارید؟ دیگر تنها نیستید

چرا جذب یک فرد مبتلا به شخصیت نمایشی HISTRIONIC Personality Disorder می شویم ؟

شاید شما جز ان دسته از افرادی هستید که در یک رابطه عاطفی فقط به دنبال ارضای نیاز های جسمی خود هستید و این رابطه می تواند برایتان لذت بخش باشد. اما اگر دوستدار رابطه دوسویه هستید نیاز ها و علایقتان در این رابطه نادیده گرفته می شود. پس مشخص کنید که آیا بدنبال رابطه دوسویه هستید یا خیر؟ ممکن است شما نیز فردی هیستریونیک باشید و رفتارها ی وی برایتان جذاب است. شاید جز افرادی هستید که عادت دارند نیاز های هیجان طلبی خود را سرکوب کنند لذا جذب چنین افرادی می شوید.

با همسر مبتلا به اختلال شخصیت نمایشی HISTRIONIC Personality Disorder چگونه رفتارکنیم؟

اکثر روانشناسان نسبت به درمان افراد آنتی سوشال چندان خوش بین نیستند. چرا که تعداد رواندرمانی هاییکه با موفقیت همراه بوده به میزان انگشت شمار است. یکی از مشکلات عمده در درمان افراد مبتلا به اختلال شخصیت ضد اجتماعی این است که این افراد به ندرت به رواندرمانی روی می آورند . در بعضی موارد حتی روانشناسان معالج را نیز بازی میگیرند. گروه درمانی برای افراد آنتی سوشال میتواند موثر باشد با توجه به دشوار بودن روند درمان افراد آنتی سوشال هرچه کمتر بر روی همدلی – وجدان یا شخصیت تمرکز شود نتیجه بهتری دریافت می شود.. به طور کل روانشناسان با زندانی کردن این افراد برای پیشگیری از اعمال ضد اجتماعی آتی موافق هستند . حتی در مواردی روانشناسان بالینی - دولت و سازمان ذی ربط را تشویق میکنند تا کودکان high- risk (کودکان به شدت آسیب پذیردر مقابل این اختلال) را شناسایی کنند تا قبل از ورود انها به بزرگسالی بتوان رواندرمانی را شروع کرد. یکی از رایج ترین روش هایی که به طورچشمگیر در کاهش رفتار های ضد اجتماعی در کودکان موثر بوده اموزش والدین است به طوری که بتوانند رفتارهای مشکل های زای کودکان خود را به سرعت شناسایی کنند با چگونگی استفاده از تعریف و تمجید - جوایز مختلف برای کاهش رفتارهای مشکل زا اشنا شوند و رفتارهای مطلوب و جامعه پسن را تشویق کنند.

صمیمیت و همدلی وی را مورد تشویق قرار دهید.

بطور مداوم به محبوب هیستریونیک خود باز خورد دهید .

حد و مرز های روشن و قاطعی برای وی تعیین کنید. از حد و مرزهای روانی و جسمی خود آگاه باشید

فیلم کوتاه درباره اختلال شخصیت نمایشی HISTRIONIC Personality Disorder

این بیماران، خود را همتای برترین ستاره‌های سینما می‌دانند و همواره ستاره متظاهر مجلس بوده، و با دلربایی، جذابیت‌های ظاهری، و اغواگری و عشوه‌گری می‌کوشند در کانون توجه باشند. آنان هیجان‌ها و روابطی پرشور، ولی در عین حال سطحی و پیوسته در حال تغییر دارند.

سوالات متداول در رابطه با اختلال شخصیت نمایشی HISTRIONIC Personality Disorder

اختلال شخصیت هیستوریونی (HPD) بخشی از گروه بزرگتری از اختلالات روانشناختی است ، به نام اختلالات شخصیتی "خوشه B". اختلالات موجود در این گروه به طور کلی دراماتیک ، عاطفی یا نابجا قرار می گیرند. افراد مبتلا به HPD تصویر ذهنی تحریف شده از خود دا
روان درمانی (نوعی مشاوره) به طور کلی درمان انتخابی برای اختلال شخصیت هیستوریونی است. هدف از درمان این است که به فرد کمک کنیم تا انگیزه ها و ترس های مربوط به افکار و رفتار خود را کشف کند و به فرد کمک کند تا به طرز مثبت تری با دیگران ارتباط برقرار کند.
HPD و NPD هر دو با رفتار توجه به خود نشان داده شده اند. با این حال ، افراد مبتلا به خودشیفتگی به طور خاص نیاز به توجه دارند که تحریک کننده باشد. علاوه بر این ، بیماران مبتلا به HPD نسبتاً بیشتر از بیماران مبتلا به NPD ، که معمولاً سرد و غیر شخصی هستند ، نسبتاً نیازمندتر و از نظر عاطفی بیشتر نمایشی هستند.
نظرات و پیشنهادات شما